Жива вода на Дамбалъ

Какво лекува. Къде се намира.
Отговори
Съобщение
Автор
voda
Мнения: 136
Регистриран на: вт мар 03, 2015 10:33 pm

Жива вода на Дамбалъ

#1 Мнение от voda » ср апр 08, 2015 1:35 pm

На връх Дамбалъ край Момчилград всяка година стават чудеса. В нощта срещу Гергьовден - 6 май, от чешма на скалата потича лековита вода. Това се случва в полунощ, когато дъбовата гора прошумоли по особен начин. Мястото е свещено от древни времена, почита се и от християни, и от мюсюлмани.

Името Дамбалъ на турски означава капка. Местността се намира на около 8 км североизточно от Момчилград. Вярва се, че заекващи се изцеляват, като се потопят във водата от чешмата или пият от нея, но само във времето от полунощ до първи петли и изгрев слънце. Обредното къпане помага и на деца с различни нервни заболявания. Дрехите се връзват по клоните на дърветата. В коритото на чешмата се пускат пари като дар на извора.

За бликването на водата и нейните чудотворни свойства се разказват различни предания. Според едно от тях лековитата вода е творение на алианските светци Кърклар (Четиридесетте), невидими за грешните и видими за чистите и съвършени праведници. Това са духовни водачи, дошли по тези земи от Хорасан, притежаващи божествена сила и правещи само добрини. Събрали се веднъж на платото над скалата, като всеки донесъл божествена храна - фурми, грозде, цитрусови плодове. Седнали на Софра кая (каменна трапеза), нахранили се, но нямало вода да утолят жаждата си. Тогава Яран баба ударил с юмрук скалата, а оттам бликнала вода. Плиснала към долината и близкото село Летовник (Язла). Стреснал се Яран баба, че селото ще се удави, грабнал серна вълна и запушил извора. "Като не тече, нека поне да капе...", изрекъл той.

Близо до извора е тюрбето на Яран баба, което се поддържа и почита и до днес от алианското население в района.

"Всяка година на Гергьовден тук се стичат хиляди да пият от водата. Мястото се посещава не само от турци, а и от много българи. Пращат в колети на близки чак в Цариград, Анадола и Бурса", разказва краеведът Никола Иванов. За мюсюлманите от Източните Родопи 6 май е празникът Хъдърлез, с който свързват началото на лятото. Това е денят на двамата светци Хъдър и Иляз, които се движат в две противоположни посоки, за да помагат на хората.
Копирано от standartnews.com

Отговори