Лечебни растения

Народна медицина и мъдрост
Отговори
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
RODIUS
Мнения: 682
Регистриран на: чет апр 02, 2015 1:33 pm

Лечебни растения

#1 Мнение от RODIUS » ср апр 15, 2015 3:40 pm

Лечебни, са растения , които могат да бъдат използвани за получаването на билки. Билки са отделни морфологични части или цели растения, които в свежо или изсушено състояние са предназначени за лечебни и профилактични цели, за производство на лекарства , храни, козметика. Разнообразния релеф, геология и почви, специфичните микроклиматични условия и хилядолетната човешка дейност, определят богатството и голямото разнообразие от видове растения, съобщества и природни местообитания на територията на България.Около 770вида, или 19% от всички видове, растения у нас са лечебни.Повечето от тях, около 760 вида, са диворастящи. Около 250 от тях се ползват в големи количества за търговия и преработка. Останалите не са обект на икономически интерес, засега но за тяхното полезно действие има научни данни и практически доказателства.Половината от всички лечебни видове у нас са многогодишни тревисти растения / глухарче, репей, тревист бъз,коприва, бял равнец , жълт кантарион, ружа, валериана, мента, лудо биле, живовляк, див чесън и др./ 20% са едногодишните растения /лайка, мак, синчец, очанка и др/. 25% са храсти и дървета /върба, бреза, кестен, глог, шипка, трънка, хвойна, мащерка, малина, къпина, боровинка, смрадлика и др./
И най малко само 5% са двугодишните /червен кантарион, пресечка, лечебна комунига/. С най голям брой видове/ над 30 се отличават следните семейства : Сложноцветни /лайка,бял трън,бял равнец,пелин /.Устоцветни /исоп,котешка стъпка,маточина,мента,мащерка,босилек/.Розови /роза,шапиче,шипка/.Бобови /сминдух,гръмотрън,жаблек,глушина/. Сенникоцветни /бучиниш,копър,кориандър/.Лютикови /повет,кукуряк,горицвет/.Кръстоцветни /лечебна поточарка синап/.

Фелдмаршал Ервин Ромел
Мнения: 205
Регистриран на: пон мар 16, 2015 5:55 pm

Re: Лечебни растения

#2 Мнение от Фелдмаршал Ервин Ромел » ср апр 15, 2015 4:09 pm

Всички от изброените са етерични ;) може да се дестилират и да се добива масло от тях ;)

Потребителски аватар
RODIUS
Мнения: 682
Регистриран на: чет апр 02, 2015 1:33 pm

Re: Лечебни растения

#3 Мнение от RODIUS » чет апр 16, 2015 9:27 am

Народни традиции . От древни времена българите населяват земя с богата и разнообразна природа, затова и живата връзка с природата е важна черта в българския национален характер. Празниците, народните песни и приказки, дори имената на децата ни са почерпани от природата или са свързани с нея. Поминъкът на народа ни също е неразривно свързан с природата. Само до преди няколко десетилетия сме били напълно зависими от това, което ражда земята.И днес в почти всеки български дом се използват продукти, събрани от дивата природа. Ползването на билки по българските земи има народни традиции от хилядолетия.Привързаността към лечебните растения е вплетена в много традиции и обичаи на народа ни и до днес. В българския празничен календар има специален празник на билките - Еньовден /24 юни/.Смята се,че на Еньовден, билките имат най голяма лечебна сила , особено на изгрев слънце. Според народното вярване болестите, които се лекували с билки били 77 и половина . За всички имало лек само за половинката не се намирал. Затова на Еньовден се берат 77 билки , а за незнайната се посяга наслука към някоя трева, откъсва се наполовина и дай Боже да се случи тя лековита и магическа. В по ново време, името на България се прославя в целия свят с откритията на българските фармаколози и лечители. Прочут пример е откриването на галантамина от лекаря-фармаколог Димитър Пасков. Това е алкалоид, изолиран от луковиците на блатното кокиче, който помага при лечение на детски паралич. Не по малко известно е т. нар." българско лечение" създадено от лекаря Иван Раев на основата на алкалоида атропин, извлечен от лудо биле /беладона /и използвано при паркинсонизъм.България е най големия износител на лечебни растения в Европа и един от първите в света.

Потребителски аватар
RODIUS
Мнения: 682
Регистриран на: чет апр 02, 2015 1:33 pm

Re: Лечебни растения

#4 Мнение от RODIUS » вт апр 21, 2015 12:10 pm

ЛЕЧЕБНИ РАСТЕНИЯ ОТ ЦЯЛ СВЯТ
Човек ако познава ценните свойства на цветята, може да подобри своя живот.Ето и по известните лечебни растения : арония, хеномелес, шизандра, ехинацея, лофант, облепиха, каланхое - стаен жен шен , лимон, скоруша, златен корен, гинко.
ХЕНОМЕЛЕС. Към този род принадлежат четири вида. Тяхната родина е далечния изток - Китай и Япония.Като културни растения в Европа се отглеждат от края на 19-ти век. Те са листопадни храсти с изключително красиви едри цветове.Листата са плътни и блестящи, а плодовете - кръгли подобни на дюли и много ароматни.Узряват в късна есен и при добро съхранение се запазват до февруари. Те са много полезни с високо съдържание на витамини и антиоксиданти.
ГИНКО БИЛОБА.Това растение усилва циркулацията на кръв в организма, което е от голямо значение за оросяването на мозъка.Потенциален антиоксидант.Гинко билобата подсилва капилярите на стените на кръвоносните съдове и защитава мозъчните клетки от увреждане. Улеснявайки циркулацията на кръвта, гинко билоба увеличава притока на кислород до мозъчните клетки и способността ни да запомняме и да разсъждаваме.
АРОНИЯ.Плодовете и се характеризират с истинско богатство от витамини и минерали. Най-високо е съдържанието на витамин -Р . В това отношение аронията е абсолютен рекордьор сред плодовете. Значимо е и количеството на калций,калий,фосфор,магнезий,желязо, а от микроелементите най-добре са представени : йод,манган,молибден,мед. Не по-малко са органичните киселини - лимонена , ябълчна , янтарна.Представително е и количеството на пектинови , дъбилни и багрилни вещества. Сокът на аронията е много лечебен помага на обмяната ,кръвообразуването и тонуса , стимулира щитовидната жлеза и активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Аронията понижава кръвното налягане. От плодовете и се приготвят сладка , мармалади ,сокове, сиропи.
ОБЛЕПИХА. Тя помага при авитаминоза,силна умора ниско кръвно налягане особено през пролетта.Отвара от клонките заедно с листата се препоръчва за измиване на главата при косопад.А отварата на семената е слабително.
ЗЛАТЕН КОРЕН /радиола/. Това е едно от най-известните растения в Русия и Северна Америка. То съдържа вещества стимулиращи нервната система, има адаптогенни свойства, които повишават съпротивителните сили на човека при стрес или други неблагоприятни въздействия.
ШИЗАНДРА.Това е едно красиво декоративно растение и е една от най добрите билки в света.
СКОРУШАТА е красиво дърво с полезни за здравето плодове.Калиеви, калциеви и магнезиеви соли, които съдържа имат положително влияние върху функциите на сърцето и кръвоносните съдове, на черния дроб и нервната система.
ЕХИНАЦЕЯ.За лечебни цели се използва стъблото, цветовете и корените - укрепват имунната система на организма и предпазват от инфекции . "Мирослав Петров "

Отговори