Българска бойна слава.

Минало, Настояще, Бъдеще, Политика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
Тайко
Мнения: 94
Регистриран на: чет мар 07, 2019 1:49 pm

Re: Българска бойна слава.

#31 Мнение от Тайко » пет фев 14, 2020 5:06 pm

ОРГАНИЗАЦИЯТА НА АПОСТОЛ ВОЙВОДА В ЕНИДЖЕВАРДАРСКО
След разгрома на въстанието от 1903 г., революционната структура, изградена от Апостол Петков остава една от малкото действащи. В новата ситуация му предстои реорганизация на Ениджевардарско, за борба срещу турците и навлизащите гръцки банди. Във всяко село назначава предани нему хора, всеки с псевдоним, на които възлага изграждането на селските милиции. Милициите са длъжни да се явяват на помощ на четата при сражение. В подрайоните продължават да действат малките местни чети/десетки/ с десетар, подвойвода. Важни организационни и стратегически решения се взимат на войводски съвет. Първи десетар и официално заместващ при отсъствие на Апостол Петков е Христо Бабянски. Десетката му е известна като планинска и действа в района на подпаячките села и Сланицата до Мегленско, с център родното му село Бабяни. След смъртта му в началото на 1905 г. го замества брат му Димитър Бабянски. Към Апостол Петков се прехвърля десетара на Иван Карасулията Васил Гьошев /стари Въндю/, което засилва присъствието му в района. Другата планинска десетка в Паяк с център Баровица е тази на Христо Кърлев - Беляла. В Боймията около Гумендже, Тумба, Тушилово, Крива, Либяхово обикаля десетката на Андон Терзиев, първи братовчед на войводата. Пазарската десетка, действаща в селата около Енидже Вардар се води от Димитър(Мицо) Хаджитраев. Щерю Юнана, влах, ръководи влашката десетка с районен център с. Ливада. След разтурването й в определен период десетар е известния Христо Влашето от същото село, подзнаменосец в четата на Питу Гули. Петър Пецанов е десетар на десетката, с обиколен район селата по Вардарията, Куфалово, Бозец до Зорбата. След убийството му през 1904 г. в с. Кошиново го замества Офиль Козаров, също от Бозец. Минко Калцев от с. Петгъс води полска десетка, действаща в селата под Паяк планина. Стоян Хаджиев от с. Бозец, по-късно секретар на войводата, е десетар на езерната десетка, която действа в блатата на Ениджевардарското езеро. След първите колиби в м. „Оджова-дема” и м. „Кара-Чуфка”, през 1904 г. бай Постоль увеличава броя им на 10, с което овладява езерото и издига бойни крепости срещу идващите от Урумлука гръцки чети. Освен титулярната десетка на Хаджиев, в блатото действа и десетката на Иван Пальошев – Пайльоша, от Енидже Вардар. Било за почивка, лечение или при потери в колибите отсядат и останалите, а Мицо Хаджитраев става отговорник за цялата база в езерото. В определени периоди десетари са били Тома Дураков и Тодор Никезов от Енидже Вардар. За да издържа четниците, Апостол определил организационен данък в пари и натура. Търговците на пашкули, вино и др. плащали от 20 до 60 лири според състоянието си. Кехаите скотовъдци отделят 2 % от добитъка си, които образуват организационни стада. От вълната се плетат дрехи, япанджаци, чорапи, навои. От беговете земевладелци се взимат зърнени храни, които се смилат в организационни воденици и се складират в пунктовете по Паяк планина и в езерото.

Потребителски аватар
Тайко
Мнения: 94
Регистриран на: чет мар 07, 2019 1:49 pm

Re: Българска бойна слава.

#32 Мнение от Тайко » нед фев 16, 2020 9:00 am

“Свалете знамената! Минава ген. Вазов – победителят от Дойран!” – тези думи са приписват на лорд Милн, командващ съглашенските сили в сражението при Дойран. Те са произнесени през 1936 година, когато Вазов е поканен от някогашните си противници – англичаните, да присъства на техния конгрес. На парада по случай 20 години от кръвопролитния сблъсък участват 3000 военни и 200 бойни знамена, като това е показателно за мащабите на признанието към българския офицер.

Българската военна история, датираща след Освобождението, е наситена с постижения. Тя ни разкрива по един блестящ начин всеобщия ентусиазъм на населението на младата държава, търсещо своето национално обединение. Петте войни в периода 1878-1944 година доказват едно – бойните умения на родния войник често довеждат до успех на бойното поле, но на политическо ниво страната така и не получава това, за което нейната армия се сражава.
В страниците на родния летопис са запечатани редица славни сражения, като сред тях се открояват операции в Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война. Ярък пример за такива са Сливнишката епопея, Одринската епопея и Дойранската епопея. И в трите сражения при изключително неблагоприятни за нея предпоставки Българската армия постига победа, а световната общественост обръща погледа си към Балканите, впечатлена от нейния триумф.
В следващите редове имате възможността да прочетете някои цитати на бележити чужденци, изследвали постиженията на Българската армия във войните за национално обединение.
Никога няма да забравя един ранен войник, който бе отнел една сръбска пушка; ние искахме да го качим на кола, той отказваше, искаше да ходи пеша. Натоварен с две пушки, неговата и сръбската… се бореше да не му вземат оръжието, което бе завладял с такава храброст.
Д-р Шарл Роа (дворцов лекар)

Пред победата на българите при Сливница трябва да се преклонят както малките, така и големите държави.
австрийският вестник „Нойе фрайе преса”, 9 ноември 1885 година

Българите се бият като лъвове дори без офицери. Те заслужават един спомен в историята, дори ако бъдат победени.
Цариградският в. “Stambul” 6 ноември 1885 година

При с. Гечкенли две роти български войски показаха храброст, каквато досега военната история не знае.
из в. “Матен” по повод Лозенградската операция през Балканската война

Лозенград

Цял един народ беше ожитворен и се втурна на юг и на югоизток с непоколебима решителност… Българските войски отидоха от нивата и кошарата, но се биха като герой!
в. “Таймс” за битката при Люлебургаз – Бунархисар

Те (Българите) не искаха да знаят, че щикът е излязал от употреба, и се хвърлиха “на нож!” от 500 м. далеч, без да могат да ги удържат техните началници. Нищо не беше в състояние да възпре неудържимото им напредване.
в. Таймс за битката при Люлебургаз – Бунархисар

Изумителна е бързината на движенията и нападенията. Това е ураган и ураган, който може да се повтори при едно замахване на сабята на командващия. Забележителна е бойната подготовка.
Яфeр паша за българската пехота

Това бе една човешка вълна, един прилив от мъжество. Една буря от хора.. Не можем да си представим без смайване и възхищение една поредица от фортове, превзети с атака „на нож“.
Луйджи Барцини, в. “Кориере де ла сера, 1912

Със същите очи, с които ви гледам, наблюдавах как вихрено летящ български изтребител се отдели от един вече рухващ към земята наш бомбардировач и се хвърли към друг, като се стовари върху него. Той откъсна опашката му и бомбардировачът се разцепи като дъб, поразен от гръм..
американският летец-изтребител лейтенант Джон Маклендън за тарана на Д. Списаревски.

Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света.

Отговори