Историята,забравена или изопачена.

Минало, Настояще, Бъдеще, Политика
Съобщение
Автор
borislav min4ev
Мнения: 659
Регистриран на: ср апр 08, 2015 9:30 pm

Re: Историята,забравена или изопачена.

#351 Мнение от borislav min4ev » пон апр 08, 2019 4:31 pm

Суверена говори:
"Ванко Българионъ Николѣов Държавата на име Гърция е създадена през 1830 година, преди това гърците не са имали собствена държава. Прочутата крито-минойска цивилизация се оказва тракийска. Траките са отъждествявани с българите от редица автори. Троянската война се води между тракийски племена, гърците нямат нищо общо, дори и Омир(Тамир) не е грък, а от меоните (малоазийските мизи). Ахил води мирмидонците (наречени от Йоан Малала в по ново време българи). "Древногръцките" богове се оказват тракийски. А нашите учени и историци продължават да мълчат! Пращат нашите корени в Азия, а ние винаги сме си били тук и сме един от най-древните и велики народи! Срам и позор за тези предатели! А крадците на историята ни-гърците- данайци пришълци от Африка се кичат с нашите лаври и венци, щедро спонсорирани от Европа!
Уважението си е уважение, истината си е истина. Нито ще спрем да се уважаваме заради истината, нито ще отричаме истината заради уважението...
Истината е състояние на духа, при което трябва да сме само Наблюдатели. Всяко едно вмешателство чрез емоция, предположение и пречупване през собствен мироглед е лъжа.
"Гърция" СЪЩЕСТВУВА от 1830 година. Преди това са били "данайци", "ромеи", "урумци", "руммилет", но не и "елини"! Една ПАСМИНА, които не са знаели КОИ са. Първият епископ в Атина е назначен в ДЕСЕТИ ВЕК! Дотогава са се кланяли на Черната Атина и други божества, ПОЧЕРНЕНИ и ПРИСВОЕНИ от ПЕЛАЗГИТЕ. От Африка са "ДОНЕСЛИ" ДВЕ неща: 1.Номадските погребения и 2.Педофилията.
И гърците, били си измислили историята.Не са измисляли. Просто присвоиха нашата.
Основното население на древна Елада са йонийците. Те са местно население и нямат общо с данайците от Етиопия (братовчеди на семитите). “Timeo Danaos et dona ferentes”- Страхувам се от данайците (гърците), дори когато носят подаръци. Вергилий.
Старото име на Йонийско море е Янинско море, а йонийци е "гръцко", т.е. етиопско произношение на янинци! Град Янина в "Гърция", видоизменено на Йоанина.
Благородническата прослойка на минойското общество е била главно от траки. Неслучайно, най-минойски имена са тракийските Резос, Диза, Питак, Арей, Тетис. Благодарение на проучванията на д-р Методи Попов и неговите колеги – 1938 и 1959 г. е добре известно, че повечето от нас българите са от така наречения понтийски тип – особен вид на средиземноморската раса, чиито представители са траките.
Символите са били създавани чрез число, черта и багра. Число, размер и хармония. Числото и чертата се сливат, за да дадат орнамент. Орнаментът е образцов символ. Най-опростеният орнамент е буквата.
Писмените знаци са инструмент за съобщаване на знания. Когато достъпът до знанията е минавал през посвещаване в съответните мистерии, писмеността е била също с достъп. Няма защо да се чудим, защо гърците не са имали достъп до тракийската писменост. Вероятно са получили достъп само до простанародното писмо, което ние сега знаем като "гръцка азбука". И после се оказало, че траките са пишели с "гръцки букви". Нищо чудно да се окаже, че траките са имали няколко системи за писане. За това няма смисъл да търсим една писменост."

10+

Тайко
Мнения: 29
Регистриран на: чет мар 07, 2019 1:49 pm

Re: Историята,забравена или изопачена.

#352 Мнение от Тайко » вт апр 23, 2019 2:25 pm

Една от историческите лъжи в училище, преподавана и до днес, бе свързана с река Дунав, упорито сочена за северна граница на Аспарухова България. Предвид на руската, а след това и на съветската имперска политика, никой българин след 1878 г. не си позволи да напише онова, което бе написал още през 1840 г. Юрий Венелин: „Молдовия и Юго-източна Русия са части от Българското царство.“
На 23 април 1802 г. в северна Унгария се ражда Георгий Хуза.
Той завършва гимназия в Ужгород и става стипендиант за свещеническа кариера. Влюбен в историята, избягва в гр. Лвов, където ходи да слуша лекции по история в университета. За да се отърве от задълженията си към свещеническата стипендия променя името си на Юрий Венелин. Венелин сам пише, че „южна Русия“ е била някога българска земя, ето защо, дори и в енциклопедиите да се води за украинец, той е възприемал себе си за „адвокат на българщината“, както сам пише на Васил Априлов.

През 1823 г. Юрий Венелин е в Кишинев. През 1829 г. той издава в Москва книгата си „Древние и нынешние Болгаре в политическом, народописном, историческом и религиозном их отношение с Россиянам.”

През 1830 г. се опитва да посети България. „Когато въ 1830. год. приснопаметниятъ Ю. Венелинъ пристигнѫлъ въ Варна съ цѣль да пѫтува по България, особено Македония, той се отчаялъ, като видѣлъ, че споредъ тъкмо сключения миръ рускитѣ войски вече били почнѫли да напускатъ България, и че поради това неговиятъ задушевенъ планъ — да пѫтува до като е руската армия въ турската територия — съвършено пропада. Съ съкрушено сърдце Венелинъ тръгнѫлъ прѣзъ Добруджа, която била овце въ руски рѫцѣ, за Влашко, като се утѣшавалъ съ мисъльта, че и тукъ ще може да се възнагради сторениятъ трудъ, понеже добрѣ прѣдполагалъ, че ще може да открие запазени стари български рѫкописи.“ (Бѣлѣжки отъ едно научно пѫтуванье въ Ромъния. Отъ Д-ръ Л. Милетичъ и Д. Д. Агура. (СбНУНК, кн. IX,)
През 1831 г. книжката на Венелин попада в ръцете на един българин търговец и рентиер в Одеса и той става пропагандатор на идеите му. Казва се Васил Априлов и започва да води кореспонденция с Венелин, като страстно се интересува кое е най-важното, за да се обори теорията за татарския произход на българите. Венелин му отговаря: „Для меня было приятно знать, что есть хотя один болгарин, который наконец захотел оценит мое слабое адвокатство в пользу его соотечествеников, но еще было бы приятнее, если бы послал он народную песен.”

След като не успява да посети Българските земи, Венелин издава през 1940 г. „Влахо-болгарские или дако-славянские грамоты, собранные и объясненные Юрием Венелиным — Спб.: 1840 — /3/, XVI, 359
„О Княжестве Бесарабском вообще“
"Бесарабия от древността обхваща цялата плоска страна, прилежаща към Дунав от север, от границите на Унгария до Галац и река Серета (северния ръкав на Дунав – бел. К.М.). Тя в ново време е преименувана на Влахия. Времето на първото образуване на това княжество под особено, собствено управление, е неизвестно, защото то се отнася към онази епоха, в която византийските летописи не прониквали на север от Дунав. Все пак, достоверно е, че това воеводство се е образувало във време на Българското царство и владенията му били не само тук, но и в Молдовия и Юго-източна Русия. Чак когато България от 1020 г. до 1185 г. била под властта на Византийската империя, тогава Бесарабия, заедно с Молдовската земя, останали независими. Именно от Бесарабия се организирали опити за освобождението на България от игото на гърците и едва последния опит на Бесарабските българи, под ръководството на Князете Асен и Петър, се увенчал с успех.“
Бесарабия е историко-географска област в днешна Молдова и Украйна, разположена между реките Прут и Днестър.
Бессара́бия (рум. Basarabia, укр. Бессарабія и реже Басарабія) — историческая область в юго-восточной Европе между Чёрным морем и реками Дунай, Прут, Днестр, восточная часть исторической Молдавии.
Любомир Милетич. Изследвания за българите в Седмиградско и Банат
Тодор Балкански. Трансилванските (седмиградските) българи. Етнос. Език. Етнонимия. Ономастика. Просопографии., Велико Търново, 1996
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.

Тайко
Мнения: 29
Регистриран на: чет мар 07, 2019 1:49 pm

Re: Историята,забравена или изопачена.

#353 Мнение от Тайко » съб юни 01, 2019 10:50 am

И нека се знае и нека помни,какви българи е имало.
https://www.168chasa.bg/article/6334091 ... F3ugJMkOUK_

Bagatur
Мнения: 8
Регистриран на: съб апр 06, 2019 8:45 pm

Re: Историята,забравена или изопачена.

#354 Мнение от Bagatur » нед юни 02, 2019 9:42 am

благодаря

Тайко
Мнения: 29
Регистриран на: чет мар 07, 2019 1:49 pm

Re: Историята,забравена или изопачена.

#355 Мнение от Тайко » чет юни 06, 2019 11:29 pm

На 2 юли 1934 г. дни прѣди да бѫде арестусванъ слѣдъ 19-то майскиятъ прѣвратъ на югославскитѣ подлоги отъ „Звено”, легендарниятъ български революционеръ и националенъ герой на ВЗРО ВЪРТОПЪ Асенъ Николовъ, наричанъ още „Лѣвски на Западнитѣ покрайнини” изпраща писмо до своя ятакъ Дѣлчо Геровъ въ съ. Дългошевци:
„Драги Дѣлчо,
Ще извинявашъ, че не се обадихъ досега, понеже бехъ заетъ. Дѣлчо, организацията спира да функционира, та затова гледайтѣ, работата слѣдъ като се възобнови, пакъ ще почнемъ. Пари нема отникѫдѣ, за 3 мѣсеца, послѣ ще видимъ. И ще тѣ молимъ моятъ багажъ да стои тамъ, кѫдѣто го оставихъ. Да не се взима нищо. Друго нема. Кажи на Колю, гдѣто отговоръ нема нужда. Азъ може да ви обиколя.”
Тритѣ мѣсеца изтичатъ и се оказва, че свѣтътъ на въртопци се е срутилъ безвъзвратно. Останали сѫ безъ цѣль и смисълъ. Тѣхната държава вече е „веченъ” приятель съ врага имъ. Отъ „борци за свобода” сѫ го прѣвърнали въ „вулгарни пръстѫпници”. Другарьтъ имъ Младенъ Таковъ е обѣсенъ въ сливенския затворъ на 30 юли 1934 г. и не сѫ успели да го спасятъ нито адвокатитѣ, нито молбитѣ до царя. Останали сѫ безъ рѫководство. Асенъ Николовъ е въ затвора заедно съ най-активнитѣ бойци. За всѣкиго е опрѣделена непосилната гаранция отъ 20 000 лв. Иванъ Гьошевъ нѣма никаква възможность да имъ помогне, самиятъ той нѣма пари за прѣживяване. Братската ВМРО е разгромена, рѫкводителитѣ й сѫ въ затвора, Иванъ Михайловъ се укрива и прѣзъ септември тайно напуска България, а по-кѫсно задочно ще бѫде осѫденъ на смърть.
Общностьта на въртопцитѣ се разпада - това сѫ не само заклетитѣ бойци, но и сѣмействата имъ, „цивилнитѣ” членове и симпатизанти, членовѣтѣ отъ младежкитѣ дружества, срѣдъ които има дори деца и юноши.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.

Тайко
Мнения: 29
Регистриран на: чет мар 07, 2019 1:49 pm

Re: Историята,забравена или изопачена.

#356 Мнение от Тайко » пон юни 17, 2019 7:26 pm

Топ 10 средновековни битки на България!

10.Битката при крепостта Маркели! Битката при Маркели се състои през 792г. Войската на кан Кардам побеждава,тази на Византия и Константин VI.Победата има огромно значение за стабилизирането на България,която едва е преживяла предходните 60 години.

9.Битката при Версиникия! На 22 юни 813г. кан Крум разбива Византия при крепостта Версиникия,по този начин българите окончателно слагат ръка върху Тракия! Всички планове на император Михаил Рангаве за контра настъпления са пречупени!

8.Победата при Траянови врати! Цар Самуил с невероятна военна маневра пресича пътят на византийската армия водена от Василий II.При Траянови врата на 17 август 986г. Армията на ромеите е тотално разбита! Василий се спасява с късмет,а императорската му палатка е плячкосана с всичките богатства!Тази победа прави Самуил господар в региона в следващите 15 години!

7.Битката при Клокотница! На 9 март 1230г. цар Иван Асен II разбива армията на Епирският деспот Теодор Комнин! Който преди това е нарушил сключеният мир!След тази победа,благодарение на милосърдието на цар Иван Асен ,започва едно от най-големите териториални разширения в цялата ни история!

6. Победата при Върбишкият проход! При зори на 26 юли 811г. Армията на кан Крум унищожава византийската армия на Никифор! Случило се нещо,което от векове не било ставало- бил убит самият император ,както и престолонаследникът му Ставракий! Бил унищожен митът за недосегаемостта на Източно Римският император!След тази победа кан Крум прави чаша от черепа на Никифор и пиел вино от нея! По стар български обичай вярвал,че приема силата му ! Тук са първите сведения,че и българките са участвали във военни действия! Жените воини са биле нещо характерно за някой народи,явно и за българите!

5.Превземането на Константинопол! Да!През 705г. кан Тервел превзема Константинопол , и е време българската наука да го заяви смело!Естествено това се е случило с информацията дадена от Юстиниан II,който кан Тервел връща на трона! Тервел е съзнавал,че между България и столицата на Византия има огромно пространство,което той все още не е готов да задържи.Но получава страхотна отплата с областта Загоре,дарове и респекта у сърцата на гърците!

В самата битка българските отряди, влизат през канализацията в Константинопол,докато Тервел с една част от армията си се преструвал,че ще нападне градът.Влезлите българи бързо установили контрол върху великият град!

4.Войната при Онгъла! През 680г. се състояла война в която била заложена съдбата на българският народ! Константин IV Погонот събира цялата ромейска войска и напада по суша и море,армията на кан Аспарух!За тази битка ,може да се говори много! Изключително трудно е било на нашите предци,но те са успели,за да я има България! След като удържат първите атаки на врагът,българите контраатакуват изтощените гърци и ги побеждават! Императорът се връща с голям позор в Константинопол!

3.Битката при Одрин! На 13 април 1205г.,започва сражението на цар Калоян срещу Латинската империя.След първият ден нещата не стигат до сериозен развой,но следващият се оказа последен за легендата за непобедимите рицари! На 14 април увлечени в гонене на куманите,латинците попадат в нечувана засада.Там е разбита красотата на рицарството! Загиват много важни хора за западният свят,пленен е и император Балдуин Фландърски. Погромът е пълен! Както възкликва един рицар ,, Йоанис кралят на българите правеше всичко по своя воля на земята''!Тази победа превръща България в доминираща сила на региона за дълго време!

2.Битката при Ахелой! На 20 август 917г. цар Симеон велики унищожава ромейската армия на императрица Зоя и доместикът-магистър Лъв Фока! ,,Настанало клане,каквото от векове не било ставало"!Първоначално 65 000 гръцка армия взема надмощие над 62 000 българска! Цар Симеон скрил резерва си в левият фланг на врага контраатакува ,като сам се включва в сраженията!Конят на царят е ранен,но Симеон Велики остава в сражението! Византийците биле избивани поголовно,бягайки панически се изтъпквали сами! Около 50 години по-късно,когато при похода на Василий минал хронистът Лъв Дякон ,той написал,,и днес могат да се видят купища кости от позорно посечената ромейска войска''! Победата на цар Симеон при Ахелой го превръща в най-силният човек в познатия свят!

1.Битката при Константинопол! През 717-718г. се разиграва война,която светът не е виждал до този момент,и ще види такава, отново след много векове! Около 120 000 арабска армия водена от брата на халифа и обявен джихад,напада Константинопол по суша и море с около 2500 кораба! Византийската армия е скрита в града и разполага с 28 000 воиници!Съдбата на цяла Европа е заложена на карта!Самите византийци описват,че градът е бил пред падане!Изведнъж видели ,как българската конница пристига също и всичко вече било свършено.Изведнъж се разнесли щастливи ромейски викове...,,Ника Христос,Ника Христос''!Да! Христос победил,защото бруталната много числена българска конница нападнала арабите! ,,Българите нападали арабите,като вихър,арабите се страхували повече от българите отколкото от ромеите''! Маслама обгражда целият си лагер с огромен защитен ров,който да спре конницата.Но се вкарва в капан,особено с идването на зимата!Храната на арабите свършила,завихрили се болести,студ и страх ! През пролетта вече отслабената армия на халифа напада българите,но армията на Тервел убива над 33 000 души! Така от 2 500 кораба, арабите се връщат в Дамаск едва с 5! Европа,Византия и България са спасени от кан Тервел и силата на нашите деди! Тервел е обявен за светец от западната църква и за най-големият герой на Европа до началото на ренесанса!

Отговори