Историята,забравена или изопачена.

Минало, Настояще, Бъдеще, Политика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
manel

Re: Историята,забравена или изопачена.

#181 Мнение от manel » чет фев 09, 2017 7:48 pm

****** написа:Св. св. Кирил и Методий (на гръцки: Κύριλλος καὶ Μεθόδιος, на църковен старославянски: Кѷриллъ и Меѳодїи) са двама братя византийци, родени в Солун през IX век, които развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи.

За своята работа, която значително ще повлияе на културното развитие на славяните, са наречени апостоли на славяните. На тях се дължи създаването на азбуката глаголица – първата азбука, която служи за писменост на езика староцърковен славянски. Азбуката кирилица, създадена на основата на тази глаголица, се използва и до днес в различни славянски езици.

Кирил е роден в град Салон ,не в Солун и е погребан в сегашна Сърбия,а не в Базиликата Св. Клемент мисля че има-няма няколко века по-рано :!:
А тази кирилица от къде се появи,много преди глаголицата? ;)
12.jpg

Потребителски аватар

#182 Мнение от ****** » пет фев 10, 2017 2:59 pm

****** написа:В древногръцката митология хиперборейците са хора, които живеят далече на север от Гърция близо до планината Урал. Тяхната земя се нарича Хиперборея (отвъд Борей – северният вятър). Тя е една от малкото непознати земи за древните гърци и римляни. Плиний Стари и Херодот разказват, че хората от тези земи живеят до 1000 години в пълно щастие. Според мита някога Аполон прекарвал зимата сред тях и държал отровните си стрели. От своя страна хиперборейците му изпращали дарове, обвити в слама, които първо достигали град Додона в Епир и оттам се предавали от хората, докато стигнат до храма на Аполон на остров Делос. Тезей и Персей също посещават Хиперборея.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0 ... 0%B5%D1%8F

Ста­рин­ные гре­че­ские исто­ри­ки назы­ва­ли все север­ные народ­но­сти общим име­нем ски­фов или кель­тос­ки­фов. Одна­ко еще более древ­ние исто­ри­ки уста­но­ви­ли раз­ли­чие меж­ду ними, назы­вая пле­ме­на, жив­шие НАД (над, от гръцкото επί ,което в текста придобива смисъл.. ВЪРХУ,ПО И НА ) Евк­син­ским Пон­том, Истром и Адри­а­ти­че­ским морем, гипер­бо­рей­ца­ми, сав­ро­ма­та­ми и ари­мас­па­ми.

Страбон
Да си продължа мисълта.......

-Всъщност дори Софокъл, когато в ролята си на трагичен поет говори за Орейтия и ни казва как била отвлечена от Борей и отнесена „над цялото море до краищата на земята и до изворите на нощта и небесните простори и до древната градина на Феб, неговият разказ не може да има никакво отношение към настоящото проучване и трябва да се пренебрегне, както го е пренебрегнал и Сократ във „Федър"
Страбон

Потребителски аватар

#183 Мнение от ****** » пет фев 10, 2017 3:06 pm

Прочие, елините са приемали, че гетите са траки. А гетите са обитавали от двете страни на Истър, както и мюзите, които също са траки и са еднакви с народа, който днес се нарича мизи. От тези мюзи произхождат също и мюзите, които днес живеят между лидийците, фригите и троянците. А самите фриги са бриги, тракийско племе, каквито са и мигдоните, бебриките, медовитините, витините и тините, и, според мен, също така и мариандините. Всички тези народи, разбира се, напълно са напуснали Европа, но мюзите (мизите) са останали там. И Посидоний според мен е прав в предположението си, че Омир поставя мюзите в Европа (имам предвид тези в Тракия), когато казва:

-После обърна очи лъчезарни в обратна посока,

вгледан далеч към родината на коневъдци тракийци

и на мизийци, прочути в бой ръкопашен.

Страбон

Потребителски аватар

#184 Мнение от ****** » пет фев 10, 2017 3:12 pm

Защото със сигурност ако Омир имаше предвид мизите в Азия, то изказването нямаше да е свързано. Всъщност, след като Зевс извръща очи от троянците към земята на траките, би било акт на човек, който обърква континентите и не разбира фразата на поета, да свърже с Тракия земята на азиатските мизи, които не са „далече”, а имат обща граница с Троада и са разположени зад нея и от двете й страни, а са отделени от Тракия с широкия Хелеспонт. Защото „обърна” означава преди всичко назад, а този, който премества погледа си от троянците към народа, който е или зад троянците, или от двете им страни, всъщност измества погледа си по-надалече, а не „назад"

?????????????????????????????????????????????

Потребителски аватар

#187 Мнение от ****** » ср фев 15, 2017 2:47 pm

В един древен славянски ръкопис е обяснено точно и ясно българите на кого са потомци . Ако ви интересува може да го намеря и да го видите,но може да се изненадате :!:

Отговори