Индипасха-тракийско скално оброчище с лековита вода

Какво лекува. Къде се намира.
Отговори
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
RODIUS
Мнения: 617
Регистриран на: чет апр 02, 2015 1:33 pm

Индипасха-тракийско скално оброчище с лековита вода

#1 Мнение от RODIUS » съб апр 11, 2015 11:49 am

Тракийското оброчище в Странджа е известно с чудесата си по вече от две хилядолетия.Оброчището се намира в ниското.До него води стръмна пътека ,спускаща се през вековната гора. Тук тишината е плашеща.Слънчевите лъчи трудно пробиват преплетените клони на дърветата ,а гледката ,която се разкрива долу, направо спира дъха.Легендата разказва ,че тракийски жрици извършвали жертвоприношения на усойно място в самото сърце на Странджа планина и така предсказвали бъдещето.Само посветени знаели пътя до оброчището ,ориентирали се по изсечените в скалите соларни кръгове.В митичното светилище течала "жива вода ", която лекувала болните. Заедно с тракийските пророчици близо 2 хилядолетия била погребана и тайната на Индипасха .Отново легендите разказват , че след векове на забрава, аязмото с лековита вода, случайно било открито от... бивол.
Животното служило на стопаните си дълги години , но остаряло и ослепяло.Жал им било на хората да го заколят затова го пуснали на свобода в гората.След три дни биволът се завърнал прогледнал, но наскоро пак ослепял.Няколко пъти се повтаряла тази история, накрая стопанина му решил да го проследи , за да разбули загадката.Така стигнал до скали, в чиято основа се процеждала вода, събрана в миниатюрно езерце. И се възродило преклонението пред Майката Природа тук.Казват още ,че водата на Индипасха е най- лековита в неделята след Великден.Но защо, няма обяснение.Факт е обаче ,че на чудодейното място в труднопроходимия лес, вярата и надеждата събират езически и християнски ритуали.Вяра и надежда за изцеление . " BG travel."
Последна промяна от RODIUS на съб апр 11, 2015 12:11 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
RODIUS
Мнения: 617
Регистриран на: чет апр 02, 2015 1:33 pm

Re: ИНДИПАСХА-тракийско скално оброчище с лековита вода

#2 Мнение от RODIUS » съб апр 11, 2015 12:09 pm

Днес Индипасха е също трудно откриваема.Ако все пак решите да я потърсите, е най-добре да си вземете водач от близкото село Граматиково. Ако решите да сте Индиана Джоунс в съвременен вариант , има два пътя ,които ще Ви изведат до там.Единият започва от местност"Качул" в близост до Граматиково .Продължавате по горски път и след 6-7 километра ще достигнете разклон с табела сочеща към светилището.Преходът се извършва пеша , указателните табели са малко и има вероятност да се лутате из гората без успех.Вторият маршрут минава от Малко Търново към село Сливарово.На няколко километра от селото ,има указателна табела към светилището.Този път е много лош и е добре да сте с джип,но указателните табели са доста и няма да се объркате.Следвайки табелите ще достигнете до равно място , където са поставени дървени маси и пейки и това е знак ,че почти сте достигнали светилището.

http://photos.wikimapia.org/p/00/01/75/44/79_big.jpg

Отговори